나웅쉐
샨 카욱쉐
Shan Noodle



샨 카욱쉐

샨카욱쉐는 일종의 쌀국수다. ‘샨’은 미얀마의 대표 종족 중 샨족, 그리고 동 종족이 주로 모여 거주하는 샨주(州)를 의미하는 단어이며, ‘카욱쉐’는 미얀마어로 국수를 의미한다. 풀이하자면 ‘샨족이 먹는 국수’라 할 수 있겠다. 샨주는 국토의 동북부에 위치하며 태국과 중국, 라오스와 국경을 접하고 있어서 국경을 맞댄 국가의 영향을 크게 받았다. 샨 종족의 음식이지만 대도시 양곤, 만달레이, 네피도, 또 어느 마을에서도 흔하게 접할 수 있는 샨카욱쉐는 육수를 넣어 먹기도 하고, 비빔국수로 먹기도 한다. 쌀로 만든 면은 끈적하고 넙적한 모양의 면인 ‘산씨’(San See)부터 일반적으로 우리가 쉽게 접할 수 있는 둥글고 얇으며 끈적거리지 않는 ‘예쎄인’(Yay Sein)까지 다양하다.

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출처 : KOFICE

Shan Kaukswe (Shan Noodle)

Shan noodle (Shan Kauk Swae), Shan-style noodle salad, loved by most Myanmar people and commonly eaten as lunch or dinner or a kind of snack, is one of the unique Myanmar foods. Shan Kauk Swae is originally from Shan state, the east part of Myanmar which lies next to the borders among China, Thailand, and Laos. Therefore, the Shan noodles recipe become popular in neighboring countries. That is the reason why now you can have it everywhere in the country, even in other countries such as the Chinese Yunnan province and Chiang Mai in Thailand.

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Source : Go Myanmar Tours


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