부야베스
부야베스는 프랑스의 포구 도시인 마르세유에서 유래한 전통적인 지역 생선 스튜이다. 부야베스는 마르세유의 어부들이 포획한 생선 중 팔리지 않고 남은 생선이나, 상태가 좋지 않은 생선들을 처리하기 위한 음식으로 출발하였다. 즉, 그냥 버리기 아까우니 자신들이 먹자는 의도로 하여 종류를 불문하고 모두 냄비에 넣어 끓이고 여기에 양을 늘리기 위해 감자 등을 넣고 끓였던 서민의 음식이었다. 이후 오늘날에는 신선하고 값비싼 생선과 해산물들을 사용함으로써 지중해 연안 도시의 고급 레스토랑에서 판매하는 값비싼 고급 음식으로 발전하였다.
[자세히보기]출처 : Wikipedia
Bouillabaisse
Bouillabaisse was originally a dish made by Marseille fishermen, using bony rockfish, which they were unable to sell to restaurants or markets. There are at least three kinds of fish in a traditional bouillabaisse: typically red rascasse; sea robin; and European conger. It can also include gilt-head bream, turbot, monkfish, mullet, or European hake. It usually also includes shellfish and other seafood such as sea urchins, mussels, velvet crabs, spider crabs, or octopus. More expensive versions may add langoustine, though this was not part of the traditional dish made by Marseille fishermen.
[Learn more]Source : Wikipedia