속초
아바이 순대
Abai Sundae



아바이 순대

아바이순대는 함경도 지역에서 유래되어 피란 민들에 의해 강원도 속초 인근에 정착한 순대를 지칭하는 말이다. ‘아바이’는 함경도 지역에서 ‘아버지’ 혹은 ‘손위 남자 어른’을 칭하는 말이다. 순대라는 음식명에 어떻게 ‘아바이’라는 접두어가 붙게 되었는지 정확한 연원은 알 수 없다. 그러나 6·25전쟁 당시 함경도 출신 피란민들이 강원도 속초 등지에 임시 정착한 후 생계를 위해 만들어 팔던 음식 중 하나가 순대였고, ‘아바이’가 만든 순대라 하여 ‘아바이순대’라 불렀다는 이야기가 전해진다. 속초의 함경도 출신 실향민 정착촌인 청호동을 ‘아바이마을’이라고 부르게 된 것과 비슷한 경우이다.

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출처 : 국립민속박물관

Abai Sundae

Refugees from Hamgyeong Province in the Korean War settled down in Cheongho-dong of Sokcho, namely Abai Village. A must-have dish in Abai Village is Abai Sundae, which is a renowned food of Hamgyeong Province. Mixture of sticky rice, pig blood, cooked sprouts and various vegetables are seasoned with various seasonings including garlic and ginger. Stuff the mixture into intestine of pig, then steam it to make Sundae. It is huge in size, which is totally different from sundae you buy from cities. As soon as you put it in the mouth, its unique scent will fill your mouth and as you start to chew it, its soft, sticky and deep taste will fascinate you. Abai Sundae is also great to taste with flatfish Sikhae.

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Source : Sokcho City



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